Leren met 21st century skills in de CoL 21st century skills #KiB2015

Jack Meis, directeur Basisschool Het Avontuur (Buchten), Marcel Graus en Ankie van de Broek van het Lectoraat Opleiden in de School en werkzaam op de Nieuwste Pabo zijn sinds september 2015 gestart met een Community of Learning 21st century skills.

De eerste vraag die de Col zich stelde: Wat is er nu zo 21e eeuws aan 21st century skills? Het is een hot item maar een fuzzy concept. Wat is nu zo kenmerkend aan de 21st century skills? Zijn deze vaardigheden wel meetbaar? Is de output voldoende gedefinieerd? Kortom, wat kunnen we er eigenlijk mee?

De diverse modellen 21st century skills zijn vergeleken. Door de CoL wordt een geactualiseerde versie van het model 21st century skills gehanteerd. Naast de vaardigheden: samenwerken, probleemoplossend vermogen, ict-geletterheid, creativiteit, kritisch denken, communiceren, sociale en culturele vaardigheden is hieraan ook de skill ‘zelfregulering’ toegevoegd.21stcenturyteachers.jpgMet betrekking tot het belang van 21st century skills is eerst gekeken naar wat de toekomst van werk eruit ziet. De toekomst van het werk zegt immers iets over de toekomst van onze leerlingen en studenten.

Het GEN-MODEL

Het gaat niet om het aanleren van vaardigheden maar het ons eigen maken: het moet in ons DNA gaan zitten. De CoL focust op op onderwijsgevers en onderzoekt hoe zij hen kunnen motiveren en instrueren zodat zij in staat zijn om de 21st century skills in het onderwijs te integreren (empowerment).

Video impressie CoL 21st century skills KiB 2015

Een gedachte over “Leren met 21st century skills in de CoL 21st century skills #KiB2015

  1. Hoi Judith, namens de leden van de CoL dank je wel voor deze kernachtige weergave van de presentatie. Mooi hoor 🙂 ! +1
    Groetjes Ankie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *